Otomotiv Sektörünün Geleceği.
20. yüzyılın başlarından itibaren otomobiller pahalı ulaşım aracı statüsünden çıkarak herkesin kullanmaya başladığı temel ulaşım araçlarına dönüşmeye başladı. Otomotiv endüstrisinin gelişmesi ve otomobillerin yaygınlaşması, insanların daha mobil bir yaşama geçmesini sağlayarak kültürel hayata da katkı yapmaya başlamıştır.
Günümüzde özellikle halkın alım gücünün artmasıyla otomobiller kolay ulaşılır bir meta haline dönüşmüştür. Bu dönüşüm beraberin kültürel, sosyal ve çevresel değişimleri de getirmiştir. Kültürel hayatta mobil yaşamın artmasıyla ilişkilerde ve iletişimde de artışlar meydana gelmiştir. Otoyolların ve gelişmiş altyapıların inşasıyla şehirlerin birbiriyle olan iletişimi ve alışveriş kabiliyetleri artmış bu da ekonomik hayata bir canlılık getirmiştir. Günümüzde otomobiller bir vasıta olmanın da ötesinde toplumun kültürel gelişimini ve kullanıcıların kişisel tercihlerini yansıtan bir hal almıştır.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde otomotiv endüstrisinde meydana gelecek teknolojik gelişmelerle birlikte elektrikli ve hidrojen pilli araçlar yaygınlaşmaya başlayacak ve fosil yakıtlı otomobillerin devri yavaş yavaş kapanacaktır. Bu gelişmelerde beraberinde otomotiv dünyasında yeni bir çağın kapılarını aralayacaktır.
Yenidünya düzeninde fosil yakıtlara olan gereksinim hızla azalarak yenidünyanın önemli oyuncularını belirleyecektir. Özellikle yakıt pili kullanması planlanan araçlar özellikle lityum açısından zengin ülkelere önemli roller yükleyecektir. Aynı şekilde hızlı şarj edilebilen ve uzun süre kullanılabilen üniteleri geliştirmeyi başaran ülkeler yenidünya düzeninde bir adım ön plana çıkacaktır. Özellikle elektrikli motorlar için yaygınlaşması gereken hızlı şarj istasyonları bu teknolojinin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak görülmektedir. Günümüzde fosil yakıt satıcılığına aracılık eden şirketlerin yeni teknoloji ürünü hızlı şarj istasyonlarını kurma konusundaki isteksizlikleri de teknolojinin yaygınlaşmasının önündeki bir diğer engel olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye olarak gelişen otomotiv endüstrimizin yeni teknolojileri hızla benimsemesi hatta benimsemenin ötesinde yeni teknolojilerin geliştirilmesinde önemli roller oynaması sektörde öncü ülkeler arasına girmemize zemin oluşturacaktır. Bu konuda üniversitelerimize ve Tübitak gibi argeye öncülük eden kurumlarımıza çok önemli görevler düşmektedir. İçten yanmalı motorların geliştirilmesinde ve kendi otomotiv markalarımızın yaratılmasında geri kalan ülkemiz bu yeni başlayan yarışı kaçırmamalıdır. Bu devrimsel gelişim ülkemizi çok farklı bir kulvarda teknoloji üreten ülkeler arasına sokacaktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder