1980 li yıllarda japoyada doğup tüm dünyaya yayılan drift yarışları, araçların virajları arkalarını kaydırarak döndükleri bol virajlı parkurlardan oluşan alanlarda yapılan şov ve gösteri amaçlı bir aksiyondur. Drifte spor demek pek doğru olmaz, drift görsel bir şovdur ve drift yapabilmek için özel olarak modifiye edilmiş araçlara sahip olmak gerekir, özelliklede teker, jant, debriyaj ve diferansiyel sistemlerinin çok çok iti modifiye edilmesi şarttır.
Drift yarışlarında el freni, limit frenaj, debriyaj tokatlamak gibi değişik teknikler kullanılmaktadır ancak aracın modifiyesi ve kullanılan tekniklerin yanında yarışmacının sürüş tecrübeside oldukça büyük bir etkendir. Sokak aralarında dar ve virajlı yollarda yapılan drift yarışlarında sürücü faktörü çok çok önemlidir.
Henüz drift yarışları konusunda dünyada resmi ve yasal bir organizasyon sağlanmamakla birlikte yerel olarak farklı organizasyonlar düzenlenmekte ve bu organizasyonlar drift severler tarafından ilgiyle takip edilmektedir.Genelde drift denince aklımıza tokyo drift filmiyle hafızalara kazınan sokak aralarında kuralsızca ve çılgınca yapılan hırs dolu yarışlar, iddaalar, bahisler, güzel kızlar vb.. görüntüler gelmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz organizasyonların dışında tokyo drift filminde olduğu gibi çevredekilerin ve kendilerinin hayatını tehlikeye atarak gece yarıları şehir sokaklarında bu yarışlara katılanlar maalesef çoğunluktadır. Umudumuz drift yarışlarının bir kuruluş alrında organize edilerek bir spor dalına dönüştürülmesi ve bu görsel şölenin herkes için güvenli bir şekilde yapılmasıdır.
Ülkemizde de drift yarışlarına olan ilginin her geçem gün arttığı gerçeğinden yola çıkılarak drift yarışlarının belirli kuruluşlarc belli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak, sokak aralarındaki tehlikeli yarışları minimuma indirecektir, yarışanlar ve izleyenler için bol adrenalin içeren bu güzel aksiyonun ülkemizde organize edildiğini görmek keyif verici olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder